Er is geen manier om de tijd stil te zetten. Maar als we onderzoeken hoe en waarom de huid ouder wordt is het duidelijk dat we veel factoren die van invloed zijn op onze huid zelf in zekere mate onder controle kunnen houden.

Dit geldt nu meer dan ooit, aangezien we toegang hebben tot meer kennis, meer geavanceerde huidverzorgingsproducten en schoonheidsbehandelingen dan de voorgaande generaties in de geschiedenis van de mensheid.

Klaar om de controle in eigen handen te nemen? Hieronder volgt de uitleg hoe de huid is opgebouwd zodat u begrijpt wat er in uw huid gebeurd. Kennis is in deze voorkoming of verbetering van uw huid.

Ontdek vandaag een stralender uiterlijk voor morgen.

 

De structuur van uw huid begrijpen

Het is van essentieel belang dat u begrijpt hoe uw huid werkt en wat voor huidtype u heeft, om te leren welke verzorging ze nodig heeft zodat u de juiste producten gebruikt.

Enkele feiten over onze huid:

 • de huid bestaat uit drie lagen- de epidermis, dermis en subdermis
 • de huid is het grootste orgaan van het lichaam
 • de huid heeft een oppervlak van 2 vierkante meter en kan maar liefst 3 kg wegen
 • de huid van een gemiddelde volwassene bevat meer dan 300 miljoen huidcellen

1. De epidermis

Dit is de buitenste laag van uw huid. Het is het deel dat u kunt aanraken, voelen en zien. Deze laag is ongeveer maar zo dik als een dun vel papier, maar geeft uw huid wel al zijn afschermende eigenschappen en helpt zonlicht, ziektekiemen, bacteriën, warmte en kou tegen te houden.

De buitenste laag van de epidermis wordt de stratum corneum (hoornlaag) genoemd. De stratum corneum is opgebouwd uit ongeveer 20 lagen platte cellen. Elke cel is bedekt met een laagje hymectanten om ze vochtig en soepel te houden, en omgeven door speciale lipiden om het vocht binnen te houden.

Wat doet de epidermis?

 • houdt beschadiging door zon, vuil en bacteriën tegen
 • helpt de lichaamstemperatuur te regelen
 • helpt vochtverlies te voorkomen

Celdeling

Nieuwe huidcellen worden onderaan de epidermis gevormd en bewegen zich langzaam omhoog waarbij ze onderweg vocht verliezen en platter worden.

De onderste laag van de epidermis wordt de kiemlaag genoemd. Kiemcellen zijn verantwoordelijk voor de instandhouding van de epidermis door de celpopulatie voordurend te vernieuwen. Uw huid verkeert in een voortdurende regeneratiefase. Nieuwe cellen onstaan onderin de epidermis en verplaatsen zich langzaam naar de oppervlakte. Daar worden ze afgesloten en vervangen door nieuwe cellen. Deze cyclus duurt twee a drie weken bij een jonge huid en twee maal zo lang bij een rijpere huid.

Als de cellen aan hun reis beginnen, zijn ze rond en vochtrijk. Terwijl ze naar boven verhuizen beginnen ze platter te worden en drogen ze uit. Als ze de stratum corneum bereiken lijken ze op schubben. Deze laag van schubachtige oppervlakte cellen wordt de hoornlaag genoemd.

De cellen in de kiemlaag bevatten ook melanocyten, gespecialiseerde cellen, die de melanine produceren die de huid haar kleur geven.
Alle ultraviolette stralen geven de melanocyten het teken om de productie op te voeren en donkerder te worden, door cellen in uw huid aan te maken. Mensen die sproeten krijgen hebben een genetische code die ervoor zorgt dat hun melanocyten onregelmatig produceren bij blootstelling aan de zon en anderen producten zodat de huid onregelmatig verkleurt.

2. De dermis

Onder de epidermis ligt de dermis of echte huid. Dit is de laag die de huid haar karakter en vitaliteit geeft. Hier bevindt zich het collageen – de verende vezels die de huid veerkracht geven. Collageenvezels moet u zich voorstellen zoals de veren in een matras. Een matras zonder veren zou kwetsbaar, plat zijn en geen veerkracht hebben. Hetzelfde geldt voor uw huid.

Hier bevinden zich ook de elastine vezels. Dit zijn losjes verweven, soepele banden die ervoor zorgen dat de huid kan uitrekken en terugkeren naar haar oorspronkelijke vorm. Vandaar de term elasticiteit. De dermis bevat ook de zweet en talg klieren die de huid soepel en gehydrateerd houden.

Wat doet de dermis?

 • voorziet de epidermis van vocht
 • produceert het collageen dat de huid stevig houdt
 • produceert de elastine die de huid soepel houdt
 • produceert talg dat de huid soepel en vochtrijk houdt

3. De subdermis

De subdermis vormt de ondersteunende basis van het trio. Hier vinden we een uitgebreid netwerk van bindweefsel, doorvlochten met vetcellen. Hier liggen ook de spieren die de gezichtsbewegingen besturen. In de loop der tijd kunnen deze spieren verzwakken, waardoor de lijntjes en rimpels ontstaan die expressierimpels genoemd worden.

Wat doet de subdermis?

 • geeft de huid vorm en contouren
 • dempt de buitenste lagen
 • verbindt de huid met onderliggende weefsels en spieren.

Wat is een rimpel?

Rimpels zijn eigenlijk wonden. Ze zijn het bewijs aan de oppervlakte van de schade binnenin de huid. Hoe onstaan deze wonden? Ze ontstaan als gevolg van veroudering die kan worden veroorzaakt door beheersbare of onbeheersbare factoren. De verouderingsfactoren – beheersbaar en onbeheersbaar- hebben allemaal invloed op het uiterlijk en de veerkracht van de huid.

Na verloop van tijd wordt de integriteit van de huid beïnvloed deze regenereert trager en verliest het vermogen om zichzelf te herstellen. De productie van collageen neemt af, het netwerk van elastine wordt losser, de spieren in de subdermis verslappen en de huid kan simpelweg niet meer terugveren.

Wat is een expressielijn?

Expressielijntjes zijn het eindresultaat van de 15000 gezichtsuitdrukkingen die we dagelijks produceren! In de loop der tijd, maken herhaalde bewegingen zoals fronsen, lachen en knijpen met de ogen permanente afdrukken in de huid, omdat het herstelproces gebrekkig verloopt.

Hoe ontstaat een expressielijn?

Expressielijntjes onze levenslijntjes zijn gewoonlijk de eerste lijntjes die ontstaan. Ze verschijnen op plaatsen als het voorhoofd, tussen de ogen en bij de ooghoeken en rond de mond.

 

Levensfases

Niets blijft hetzelfde, en uw huid is geen uitzondering. Het gezicht dat u vandaag in de spiegel ziet zal waarschijnlijk anders zijn dan het gezicht dat u over 10 jaar zal zien.
Met simpele en verstandige maatregelen voor uw gezondheid en huidverzorging gecombineerd met de goede behandeling kunt u er op vertrouwen dat u op elke leefdtijd fantastisch uit zal zien.

TIENERS

Op dit moment is uw huid in topconditie. Hij is stevig, veerkrachtig en gelijkmatig. Voor veel tieners echter vormen een vette huid en puistjes een probleem. Hoewel dit nog vele jaren niet zichtbaar zal zijn, zal de schade die nu ontstaat op latere leeftijd duidelijk worden. Tieners doe je huid goed verzorgen en laat het regelmatig behandelen zodat deze langer jong uit blijft zien.

Tips: Vermijd blootstelling aan UV straling. Gebruik producten met ZBF 15. Maak van huidverzorging een gewoonte.

20-ERS

De huidcellen regenereren op topsnelheid, zodat de teint meestal glad en stralend is. Bovendien zijn collageen en elastine, de proteïnen die de huid haar veerkracht geven stevig en volop in aanmaak. Preventie is de primaire taak, om deze jeugdige uitstraling zo lang mogelijk vast te houden.

De talgregulerende producten die goede diensten bewezen op 16 jarige leefdtijd zijn misschien niet meer geschikt en zouden de huid nu misschien te veel uitdrogen. Doe een huidtest en laat je goed informeren welke producten en behandeling je moet ondergaan om ze je mooie huid te behouden.

Tips: Vermijd blootstelling aan UV straling. Gebruik producten met ZBF 15. Maak van huidverzorging een gewoonte. Reiniging, tonifeer en verzorg ’s ochtends en ’s avonds.

30-ERS

De tijden veranderen en uw huid is geen uitzondering. Het ouder worden, de stress van een carrière brengen allemaal belangrijke veranderingen teweeg in uw teint. Dit kunnen enkele fijne lijntjes rond uw ogen en mond zijn, een minder mooie huidtint en zelfs volwassen acne.

In uw dertiger jaren begint de celvernieuwing trager te verlopen, hetgeen leidt tot een doffe ongelijkmatige huidtint.

Tips:Bezoek regelmatig een schoonheidssalon voor behandeling op maat en gebruik iedere dag huidverzorgingsproducten die bij uw huid passen.

40-ERS

Diepere rimpels en minder elasticiteit en stevigheid zijn de meest voorkomende huidcondities in deze periode. Ze worden veroorzaakt door twee belangrijke factoren: jarenlange blootstelling aan UV en minder oestrogeen. Samen verzwakken deze factoren het onderliggende steunweefsel van de huid en verminderen ze het vermogen om vocht vast te houden.

Tips: ’s nachts is het juiste moment voor producten die rimpels en verlies van huidtint en vocht bestrijden. Terwijl u slaapt werkt uw huid ijverig om zichzelf te vernieuwen.
Een intensieve behandeling bij een schoonheidsspecialiste is geen luxe maar noodzaak onthoud u heeft maar een huid daar moet u zuinig op zijn.

50 EN OUDER

Door de moderne gezonde leefstijlen en de gestegen levensverwachting komt u met 50 jaar nog maar net op gang. Wat uw huid betreft kunt u verscheidene veranderingen verwachten. In deze fase van uw leven beginnen onderliggende cellen platter te worden, zodat ze dunner worden. Het gehalte van collageen en elastine neemt af en de interactie met de lagere huidlagen kan ervoor zorgen dat de huid slapper wordt. Ook merken veel vrouwen dat hun huid droger wordt. Dikwijls verschijnen er donkere vlekken door veranderingen in de hormoonhuishouding of door overgang en/of beschadiging door de zon.

Tips: Regelmatige behandeling bij de schoonheidssalon die gespecialiseerd is in huidverbetering kan de tekenen van veroudering drastisch verminderen. Daarbij is het verstandig om een product te gaan gebruiken die de tekenen van het ouder worden aanpakt. Dan zal uw huid er op latere leeftijd stralend, helder, egaal en jeugdig uitzien.

 

BEINVLOEDBARE OORZAKEN VAN VEROUDERING ZIJN:

Zonlicht:

We weten nu dat zonne-energie verantwoordelijk is voor meer dan 80 procent van de huidbeschadiging die wij associëren met veroudering. Het is waar. Als we altijd binnen zouden blijven dan zouden veelvoorkomende huidaandoeningen zoals fijne lijntjes, donkere vlekken en huidkanker veel minder voorkomen.

Zoals velen van u weten wordt de zonnebescherming in huidverzorgingsproducten dikwijls UV bescherming genoemd. UV staat voor ultraviolet en dit is een onzichtbare lichtsoort die door de zon wordt uitgezonden.

Hoe beschermt u uw huid tegen UVA en UVB?

Wij streven ernaar om uw huid er gezond en mooi uit te laten zien. De huidige statistische gegevens suggereren dat een huid die zes keer of meer verbrand is geweest, het risico op huidkanker aanzienlijk vergroot, dus gebruik een hoge beschermingsfactor.

Wat u eet!

De experts zij het eens over de volgende richtlijnen: eet elke dag volop vezelhoudend voedsel zoals gekookte en rauwe groenten, fruit en volgranenproducten, zoals echte havermout. Deze levensmiddelen zorgen voor een regelmatige spijsvertering en stoelgang, hetgeen cruciaal is voor een gezonde en mooie huid, evenals voor uw algehele gezondheid.

Hoe u omgaat met stress.

Stress is een probleem met veel invloed op de gezondheid en het uiterlijk van uw huid evenals op het effectief functioneren van de rest van uw lichaam. Stress zorgt ervoor dat de adrenalineklieren krachtige chemische stoffen in de bloedstroom brengen. Als er te vaak te veel van deze chemische stoffen worden afgegeven, geeft dit uitputting door adrenaline. Deze adrenaline uitputting draagt aanzienelijk bij tot de veroudering van ons uiterlijk.

LACH! Spreek zo vaak mogelijk af met vrienden, gewoon om iets leuks te doen. Lachen maakt natuurlijke opiaten in het lichaam vrij de zogeheten endorfinen die een tegenwicht vormen voor de werking van cortisol en adrenaline en de andere hartslagversnellende chemische stoffen die tijdens stress situaties vechten of vluchten vrijkomen in het lichaam.

Hoeveel u slaapt.

Experts zeggen dat velen van ons te weinig slaap krijgen. Hoeveel uur uw lichaam nodig heeft verschilt per persoon, maar 7-8 uur per nacht is ongeveer goed voor de meeste mensen. Als u regelmatig minder slaapt, zal uw gezondheid en niet te vergeten uw humeur eronder lijden. Helaas zal het tekort aan slaap zich aftekenen in uw gezicht. Probeer iedere avond op dezelfde tijd naar bed te gaan.

Giftige substanties.

Roken, teveel alcohol en bepaalde medicijnen kunnen de huid er vroegtijdig ouder laten uitzien. Sigarettenrook en alcohol onttrekken voedingsstoffen en zuurstof aan de huid en leiden tot de vorming van schadelijke vrije radicalen en verzwakken de collageen en elastine vezels met als resultaat dat de huid te vroeg gaat rimpelen.

NIET BEINVLOEDBARE OORZAKEN VAN VEROUDERING ZIJN:

U heeft geen controle over de zon. U kunt er niets aan veranderen aan het feit dat de zon elke dag opkomt.
Maar u heeft wel controle over de mate waarin u zich blootstelt aan de zon. Gebruik bij blootstelling aan de zon beschermingsproducten om uw huid te schermen tegen de schadelijke werking van UV stralen.

U heeft geen controle over het weer. U heeft geen controle over het weer-vocht, gebrek aan vocht wind en regen.
Maar u heeft wel controle op welke manier u uw huid verzorgt tegen de weersomstandigheden.

In welke omstandigheden wij in ons leven ook verkeren wij kunnen er altijd voor kiezen om onze huid de juiste verzorging te geven. De juiste verzorging thuis en op regelmatige basis is het verstandig de huid te laten verzorgen bij een schoonheidsspecialiste. Laat u adviseren door uw schoonheidsspecialiste welke mogelijkheden er voor u zijn. Op deze manier houden we onze huid in conditie en zorgen we ervoor dat we er jong en stralend uit blijven zien.

UW HUID….ONZE ZORG …….ONZE SPECIALITEIT!

DRAAI DE TIJD TERUG EN ONTDEK VANDAAG EEN MOOIER UITERLIJK VOOR MORGEN!

Interesse?

Wij kunnen ons voorstellen dat u ook graag wilt ontdekken welke mogelijkheden er voor u zijn. U kunt daarom bij Procare een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek wordt de behandeling en uw mogelijkheden nader toegelicht en kunt u al uw vragen stellen.