Couperose, wat kan er aan gedaan worden?

De huidziekte couperose is vervelend, maar ongevaarlijk. Het lijkt alsof je bloost, doordat je wangen continu roodverkleurd zijn. Vaak is ook je neus rood en somszit couperose tevensop het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Maar couperose behandeling is mogelijk!

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Spontaan

Bij iemand die gevoelig is voor couperose zetten de haarvaatjes soms ook uit onder invloed van bijvoorbeeld warme dranken en voedsel, bepaalde kruiden en alcohol. Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht. Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.

Hoe deze toename van de bloedvaatjes ontstaat, is niet geheel bekend. Vaak is het erfelijk bepaald. Ook kan couperose een gevolg zijn van rosacea, een veelvoorkomende ontstekingsreactie van de huid. Maar in veel gevallen treedt couperose spontaan op zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen.

 

Leefregels

Couperose is niet te genezen, maar je kunt het wel enigszins voorkomen of kiezen voor een couperose behandeling.

  • Vermijd grote temperatuurschommelingen. Hierdoor lok je couperose uit. Ook sauna en bubbelbadenkunnen couperose uitlokken of verergeren.
  • Let op je voeding. Sommige voedingsproducten kunnen couperose uitlokken. Denk hierbij aan alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken.
  • Behandel je gezicht met zachte producten. Gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Let er op dat het water waarmee je je gezicht wast niet te warm of te koud is.
  • Bescherm je huid met een vette crème tegen externe factoren, zoals wind en kou. Zorg ervoor dat de crème altijd een zonnefilter bevat. Ga je schaatsen of skiën, gebruik dan een zeer vette crème met een sunblock. Gebruik ’s zomers altijd een sunblock.
  • Het is een goede gewoonte om je huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heb je last van couperose, dan is het van belang dat je een zeer mildescrub gebruikt.
  • Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtsinspanning is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
  • De zonnebank is uit den boze bij couperose. Wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème.
  • Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen kunnen couperose zelfs uitlokken of verergeren. Wees hier dus voorzichtig mee.

 

Hoe kan je couperose het beste behandelen?

Dichtschroeien. Ga eens bij de schoonheidsspecialiste langs. Met elektro-coagulatie brandt ze de haarvaatjes dicht. Dit werkt, maar ze kunnen op andere plekken weer terugkomen.Onderhoud is dus noodzakelijk!

Bij een uitgebreide couperose behandeling wordt het verdeeld over een aantal keren. Tussen iedere behandeling moet een tijd zitten van circa 8 dagen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u ook graag wilt ontdekken welke mogelijkheden er voor u zijn. Tijdens een gratis en vrijblijvend intake gesprek, wordt de behandeling en uw mogelijkheden nader toegelicht en kunt u al uw vragen stellen.

Interesse?

Wij kunnen ons voorstellen dat u ook graag wilt ontdekken welke mogelijkheden er voor u zijn. U kunt daarom bij Procare een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek wordt de behandeling en uw mogelijkheden nader toegelicht en kunt u al uw vragen stellen.